Concept

Autark-Zero is een toer catamaran, gericht op de watersporter die wil genieten zonder rompslomp van zeilen en lijnen of herrie van een verbrandingsmotor. Zeilervaring is niet eens noodzakelijk omdat het jacht zichzelf vaart: automatisch en autonoom!
De boot is niet gericht op high-end prestaties of luxe aan boord, het is meer een expeditieschip om bijzondere vaargebieden te ontdekken en optimaal van de omgeving te kunnen genieten door de open dek-configuratie. Door de 100% zelfvoorzienendheid kan er oneindig lang gevaren worden in gebieden waar geen wal-faciliteiten aanwezig zijn. Er is geen walstroom, diesel of drinkwater nodig, de Autark-Zero is uitgerust met systemen die gehele onafhankelijkheid garanderen: 100% autarkisch en 0% emissie.

De commerciële pleziervaart industrie is een conservatieve bedrijfstak. Nieuwe ontwikkelingen door de voorhoede worden niet doorgevoerd bij massaproductie. Zo zijn bijvoorbeeld de zeer geavanceerde wedstrijd catamarans van de America’s Cup (AC72) grotendeels gemaakt van koolstof en voorzien van koolstof vleugelzeilen in plaats van een normaal zeil, maar deze technologie is nog niet doorontwikkeld voor recreatieve toepassing.

Een zeilvleugel is 30% efficiënter dan een conventioneel zeil, met een kleiner zeiloppervlak en dus een kortere mast kan toch dezelfde voortstuwing bereikt worden.

Hoewel het merendeel van de zeiljachten die verkocht worden een CE A certificaat (oceaanwaardig) hebben, vaart slechts een fractie wel eens op open zee. De noodzaak voor een zeewaardig schip is er dan in veel gevallen ook niet. Autark-Zero is afgestemd op gebruik in binnenwateren, kanalen en grachten, meren en kustgebieden. Door buiten de kaders van een CE A gecertificeerd ontwerp te treden ontstaan er veel nieuwe en innovatieve mogelijkheden.

De doelgroep voor dit schip zijn watersporters die van rust en ruimte op het water willen genieten; gehele autonomie in al haar facetten.